Манифестација "Дани српске у Србији"

Предсједник Републике Српске, Милорад Додик је у великој дворани Сава центра у Београду, у присуству високих званичника Србије и Републике Српске свечано отворио манифестацију “Дани Српске у Србији”.

Дани Српске у Србији
Дани Српске у Србији; Фото: Тањуг / Промо

Додик је истакао да ова манифестација показује намеру Србије да представи Српску у свим својим потенцијалима.

– Ова манифестација је сваке године све богатија са својим садржајима – додао је Додик.

Говорећи о референдуму, Додик је још једном позвао грађане Српске да изађу на референдум и да је то њихово право које им нико не може оспорити.

– Грађани Српске нису авантуристи – нагласио је Додик.

Дани Српске у СрбијиДани Српске у Србији; Foto: Tanjug/Milutin Marković

Његова светост патријарх Српски Иринеј благословио је вечерас све учеснике манифестације „Дани Српске у Србији“ и пренео благослове васељенског патријарха Вартоломеја, са којим је данас присуствовао обиљежавању 75 година од формирања највећег стратишта Срба у Другом светском рату – Јасеновца.

Он је истакао да нема веће Божије радости, ни радости свих православних великодостојника, од оне да „виде браћу заједно“.

– Велика је радост видети да смо једни са другима и да ћемо се, ако не да Бог затреба, заједно бранити – рекао је српски патријарх.

Патријарх ИринејПатријарх Иринеј, Фото: Тањуг/М. Марковић / Тањуг

Патријарх Иринеј је навео да Срби имају много пријатеља свуда у свету, а да су Србија и Српска један народ.

Он је нагласио да српска застава са знамењем крста и четири оцила говори да су Срби често кроз историју били подељени и да је то српски народ скупо коштало.

– Живимо у време подела. Разумемо и одобравамо да постоје партије, али да оне раде у истом циљу за добробит народа. Нека међу Републиком Српском и Србијом влада слога и љубав – поручио је српски патријарх.

Он је нагласио да је Република Српска настала да се сачува српски народ који је, уз јеврејски, међу највише страдалим у историји човечанства.

Дани Српске у Србији

– И ту ми стојимо да извучемо историјску поуку да будемо јединствени. Нисмо велики, ми смо мали народ и можемо опстати само ако будемо јединствени и сложни. Стога је мој и апел СПЦ да негујемо братство – оно хришћанско, православно. То нас је уједињавало кроз целу нашу историју. Нека то буде позив и призив – рекао је патријарх Иринеј.

Према његовим речима, Републике Српска је настала вољом сила које су увиделе да је то добро и што је подржала Србија.

„Неки у Сарајеву су ми замерили што сам рекао да је Српска настала промишљу Божијом да се сачувамо и опстанемо као народ у времену. Зато морамо добро бити сједињењи и уједињени. Зато желим српском народу и оном који је морао отићи и оном који је остао да се врати свом роду, народу, историји и култури – рекао је патријарх Иринеј.

Осврнувши се на референдум о Дану Републике Српске, патријарх је истакао да је потребно одлуку о томе препустити српском народу у Српској.

– А, Србија као мајка и Пећка патријаршија да то подрже – рекао је патријарх Иринеј.

Он је навео да му лично није јасно зашто Република Српска не може да слави свој Дан Републике.

– То је слава о којој народ одлучује и у који нико не сме да се меша. То је воља српског народа да један дан посвети једном свецу. Поздрављамо одлуку да 9. јануар – Свети Стефан прогласе својом славом – рекао је српски патријарх.

Директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, као домаћин манифестације, захвалио је свима који су присуством увеличали свечаност отварања „Дана Српске у Србији“.

„Вечерас су са нама Срби из Шумадије, Војводине, Космета, Федерације БиХ, они из расијења. Хвала вам свима. Посебно хвала завичајним удружењима која су нам пружила подршку у организацији“, рекао је Цицовић.

У великој дворани „Сава центра“ били су присутни премијер Републике Српске Жељка Цвијановић, министри у Влади Републике Српске, председник Народне Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, посланици Српске и Србије, Његова светост патријарх српски Иринеј, изасланик председника Србије Милорад Симић.

Манифестацији су присуствовали и кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг, представници Амбасаде Руске Федерације, амбасадор БиХ у Србији Лазар Миркић, представници Војске Србије, представници града Београда, те друге бројне личности из јавног и културног живота Српске и Србије.

Ова манифестација одржава се четврти пут у Србији у организацији Представништва Републике Српске у Београду.

„Дани Српске у Србији“ свечано ће бити затворени у петак, 16. септембра, у 20 часова у Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину, а на затварању манифестације требало би да говори премијер Жељка Цвијановић.

извор: ТАНЈУГ

Добро дошли на фејсбук страницу Краткословље!

Наше објаве можете пратити и на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома.

ПОДЕЛИТЕ ОВУ ОБЈАВУ СА ПРИЈАТЕЉИМА

Прикажи коментаре: или

Нема коментара:

Постави коментар