Кинеска мудрост о кршењу природног закона

Чупати младице да боље расту

Кинески врт
Кинески врт
У држави Сонг је живео један сељак који се страшно секирао што младице у његовој башти расту врло споро. Сваки дан је одлазио у башту, седео поред и посматрао младо поврће. Тако је прошло неколико дана, а њему се чинило да младице нису ни мало порасле, те је постао јако нервозан, шетао је лево – десно причајући сам са собом: “Шта да радим како би моје младо поврће брже израсло? Морам да смислим неки добар план!”

Следећег јутра је сељак трчећим кораком похитао ка башти и чим је стигао до ње, почео је да вуче на горе сваку биљчицу понаособ, толико је био заузет да је остао у башти до предвечерја, све док сваку младицу није извукао на горе. Кад је завршио “посао”, посматрао је младице које су заиста изгледале веће него пре, и био је јако задовољан својим радом.

Када се вратио кући, уморно али и самозадовољно је саопштио својим укућанима: “Данас сам стварно преморен од посла, али сам зато помогао нашим биљкама у башти да порасту брже него што би саме расле.” Кад је то чуо његов син, брзо је отрчао до баште, кад тамо – имао је шта и да види: све биљке су већ биле увенуле и полегле по земљи!
Кинески филозоф Менције (371. – 289. године п. н. е.) је испричао ову алегорију како би приказао штету која настаје кршењем природног закона развоја неке појаве, ствари или бића, услед субјективне нестрпљивости и непромишљене ужурбаности. Ствар која је имала леп почетак и потенцијал развоја је уништена претераном и непотребном нервозом да се нешто брже заврши, чиме је особа показала елементарно непознавање природног тока ствари. Пословица “чупањем помагати младицама да расту” се и у савременој Кини врло често користи у горе наведеном значењу и контексту.
Са кинеског превела Наташа Костић
Добро дошли на фејсбук страницу Краткословље!

Наше објаве можете пратити и на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома.

ПОДЕЛИТЕ ОВУ ОБЈАВУ СА ПРИЈАТЕЉИМА

Нема коментара:

Постави коментар