Од извора два путића

Људи  уврте  себи  у  главу  неку мисао и она их никако не напушта. 

Шумски поток
Од извора два путића; фото: pixabay

Они пију воду само са једног извора, и то често устајалу; да се ње напију, они су у стању да продају своје жене, своју децу; продаће и своју душу ђаволу.

За неке је тај извор коцка, берза, збирка слика или инсеката, музика; за друге, то је  жена која уме да им прави слаткише.

Понудите таквим људима све жене на свету, они ће вам се подсмевати, јер желе само ону која задовољава њихову страст.

Често их та жена нимало не воли, злоставља их, прескупо им продаје помало задовољства; па ипак, они остају упорни и заложиће и последњи покривач само да би јој дали, и последњу пару.

Оноре де Балзак - Чича Горио



Оноре де Балзак (Honoré de Balzac; 1799-1850) био је француски романописац који се сматра кључним аутором реализма. Иако је одрастао далеко од Париза, Балзак је био доста везан за овај град. Своја најбоља дела је написао у Паризу или о Паризу. 

Људска комедија (La Comédie humaine) заједнички је назив за његове романе, међусобно повезане, у којима је настојао да пружи слику о свом времену, друштвеним и историјским, филозофским кретањима, да прикаже живот свих друштвених класа и слојева, да осветли тајне човекове психе.

Наше објаве можете пратити на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома.

Нема коментара:

Постави коментар