Везивање мачке за стуб

Кратка индијска поука о светости светитеља, мудрости мудраца, кризи следбеника и канонима религија кроз призму мијаукања досадне мачке.

Мачка на крову
Везивање мачке за стуб; фото: pixabay

Индијци проповедају упозоравајућу причу о великом светитељу који је у свом ашраму увек био окружен оданим следбеницима. Заједно с њима би сатима медитирао.

Једини проблем им је правила омања мачка, досадни створ који би се ушуњао у храм и мјаукао, ометајући остале у медитацији. Тако је светац, у свој својој мудрости, заповедио да се мачка веже за стуб испред храма, бар за време медитације, како им не би сметала.

Ово је постала свакодневна навика - везивање мачке за стуб и одлазак на медитацију - али године су прошле и навика се учврстила до те мере да је временом постала религијски ритуал. Нико није могао да медитира ако претходно не веже мачку за стуб.

А онда је мачка једног дана цркла. Следбенике великог светитеља ухватила је паника. Завладала је несвакидашња религиозна криза - како ће сада да медитирају без мачке везане за стуб? Како ће да допру до бога? У њиховим главама, мачка је постала средство ка путу обожења.

Елизабет Гилберт - Једи, моли, воли


Елизабет Гилберт (1969) је америчка новинарка и књижевница. Најпознатија је по својим мемоарима Једи, моли, воли из 2006. године, који су продати у више од 12 милиона примерака и преведени су на преко 30 језика. По књизи је снимљен и истоимени филм 2010.

Наше објаве можете пратити на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома

Нема коментара:

Постави коментар