Покемони палиндроми

Покемон (на јапанском ポケモン, на енглеском Pokemon) је мултимилионска Нинтендова франшиза коју је створио Сатоши Тајири 1995. године. Из првобитних гејмбој видео-игара настале су Покемон анимиране серије, манга стрипови, играчке, књиге и многи други медији.

Покемони
Покемони
Ријеч покемон је скраћеница од јапанске изворне ријечи ポケットモンスター Poketto Monsutā (‘’Pocket monsters’’ на енглеском или ''Џепна чудовишта'' на српском), те је као таква веома честа у Јапану. У почетку Нинтендо је дословно превео Poketto Monsutā и, заиста, видео-игра "Pocket Monsters" убрзо је настала исте 1995. године. 1996. године долази до сукоба у Нинтенду што доводи до промјене имена из ‘’Pocket Monsters’’ у "Pokémon".

У енглеском језику ријеч ПОКЕМОН користи се и за једнину и за множину. У српском језику једнина гласи ПОКЕМОН, а множина ПОКЕМОНИ.

Број покемона, од првобитних 150, данас достиже завидну бројку од 644 покемона. Да ли случајно или не, међу овом фасцинантном бројком налазе се и четири покемона чија су имена палиндромна. То су: Alomomola, Girafarig, Ho-Oh и Eevee.

Alomomola (на јапанском: ママンボウ Mamanbou) је палиндром настао комбинацијом ријечи Mola mola, што је научни назив за океанску рибу sunfish, и ријечи mom (мама), што упућује на њену заштитничку улогу у Покемону. Помало подсјећа и на ријеч aloha, што на хавајском значи љубав, због свог облика срца и пребивалишта у тропским крајевима, као што су Хаваји.

Girafarig (јапански: キリンリキ Kirinriki) је палиндром настао од ријечи жирафа (енгл. giraffe). Палиндром се односи на његову првобитну оригиналну појаву, у којој је имао двије идентичне главе које су се налазиле на супротним дијеловима тијела, гдје је једна била на мјесту репа.

Eevее (јап. イーブイ Eievui) је палиндром настао од прва два слова ријечи evolution, од изговора слова Е и V.

Ho-Oh (јапански: ホウオウ Houou), такође палиндром, настао као алтернатива транскрипције ријечи鳳凰 Hōō (феникс), а нарочито упућује на кинеског феникса Fenghuang. Оu у јапанском Houou, такође, може упућивати на ō (цар) или ō (краљ).

Занимљиво је и то да су два лика Arbok и Ekans добила име тако што се ријечи читају уназад. Арбок је настао од ријечи cobra (кобра), али тако да се спелује са к умјесто са ц. Исто је и са именом Еканс, које се добије када се уназад прочита ријеч snake (змија).

Сања Бајић


Добро дошли на фејсбук страницу Краткословље!

Наше објаве можете пратити и на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома.

ПОДЕЛИТЕ ОВУ ОБЈАВУ СА ПРИЈАТЕЉИМА

Нема коментара:

Постави коментар