Мане које препознајемо код других – наше су сопствене

Мане које препознајемо код других – наше су сопствене, иначе их не бисмо могли код других приметити. 


Мане које препознајемо код других – наше су сопствене
Мане које препознајемо код других – наше су сопствене; фото: pixabay/Geralt

Свако препознаје код другог само оне недостатке које има и сам, за друге је слеп.

У човеку постоји природна потреба да се прљавштине у себи ослободи. Најуобичајенији, психолошки и најразумљивији пут је да се најпре гнуша и осуди ону врсту прљавштине код другог човека која њему самом смета.

Пропаст души долази онда када останемо на осуди и окривљивању другог; ако је ова осуда, међутим, само први корак ка препознавању сопствене кривице, мане или греха, које препознавање води одлучној борби против ових страсти, онда чак и осуда другог може некад донети спас.

Владета Јеротић



Владета Јеротић (1924-2018) 

био је српски неуропсихијатар, психотерапеут, филозоф, књижевник и академик САНУ.

Јеротић је 2007. године формирао своју Задужбину и Библиотеку. Био је члан оснивач Удружења за културу, уметност и међународну сарадњу „Адлигат”, где је 2014. године формирао своју збирку.

Јеротића је занимао и утицај религије на психу и понашање човека. У својим радовима је писао да се људска психа састоји од три „паралелно и непрекидно активна” слоја, који се заснивају на веровањима и обичајима из паганизма, Старог завета или Новог завета.

Његова интересовања изнедрила су преко 70 књига и неколико стотина научних чланака. Такође је одржао бројна предавања на теме из поменутих области у готово свим већим градовима Југославије, а у последњим годинама у Београду и осталим градовима Србије.


Наше објаве можете пратити на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама Краткословље, Сатирање и Свет палиндрома

Нема коментара:

Постави коментар