Историја Панамског канала у сажетку

Панамски канал је уз Суецки канал једна од најважнијих поморских артерија света. Саграђен је 1913. године и представља један од највећих и најтежих грађевинских пројеката икада изведених. Упоредо са каналом рађен је још један велики подухват - Панама палиндром. 

Dredge in the Panama Canal in art detail, Purdue debris (1906) (14779857081) (cropped)
Багер у Панамском каналу са уметничким детаљима (1906); фото: Википедија

A man, a plan, a canal; Panama

Панамски канал је имао огроман утицај на поморски саобраћај између два океана. Као најкраћи морски пут између Тихог и Атлантског океана, овај канал прокопан је на панамској превлаци у Средњој Америци. 

Дуг је 82 км, а због кривудавог облика Панаме, Атлантски океан је на северној, а Тихи океан на јужној страни канала, што је супротно од уобичајене оријентације ових океана према Америчком континенту. На најужем месту је широк 91,5 м, а на најширем 350 м. Дубина износи 13,7 м.

Један од најбољих и најпознатијих палиндрома на енглеском језику „A man, a plan, a canal: Panama!“ („Човек, план, канал – Панама!“) представља историју Панамског канала дату у сажетку. Овај палиндром има веома дуг и занимљив развој од кратког израза до остварења великог обима.

Иако је први пут објављен у новембру 1948. у књизи „Notes and Queries“ Енглеза Лејха Мерсера. Џејмс Падер сматра да је Панам палиндром много старијег датума. Мерсер га је наводно написао или у част Фердинанда де Лесепса, човека који је започео изградњу, или у част Теодора Рузвелта, великог заговорника изградње.

Али да видимо како је напредовало грађење овог чувеног палиндрома:

Најпре је Роџер Ејнџел у канал ставио пса и тако добио:

„A dog, a plan, a canal: pagoda!“ („Пас, план, канал: пагода!“).

Затим је Џим Сакс 1983. године у канал ставио мачку:

„A man, a plan, a cat, a canal; Panama?“ („Човек, план, мачка, канал; Панама?“).

Непознати аутор потом је додао зуб („cam“), бика („yak“) и врсту поврћа („yam“):

„A man, a plan, a cam, a yak, a yam, a canal – Panama!“ („Човек, план, зуб, јак, јам, канал – Панама!“).

Исте године Гај Џејкобсон бацио је у канал шунку (ham) и шешир (hat):

„A man, a plan, a cat, a ham, a yak, a yam, a hat, a canal - Panama!“ („Човек, план, мачка, шунка, јак, јам, шешир, канал – Панама!“),

-Са шунком и шеширом завршава се историја кратког, а почиње историја дугог „Панама“ палиндрома.

Амерички информатичар Гај Стил Џуниор је 1984. године уз помоћ рачунара саставио „Панама палиндром“ од 49 речи:

„A man, a plan, a canoe, pasta, heros, rajahs, a coloratura, maps, snipe, percale, macaroni, a gag, a banana bag, a tan, a tag, a banana bag again (or a camel), a crepe, pins, Spam, a rut, a Rolo, cash, a jar, sore hats, a peon, a canal -- Panama .“.

Ден Хој је исте године, такође помоћу рачунара и Униксовог речника начинио састав од 540 речи. Због мањкавости у рачунарском бирању речи и недовољног богатства Униксовог речника, текст је и смисаоно и граматички проблематичан.

Овим изразом насловила је једну од својих песама група „The Fall of Troy“ на албуму „Манипулатор“ из 2007. године.

Колико дуго је трајала градња Панамског канала, још дуже је трајала градња Панама палиндрома. У овом тренутку канал је још увек дужи од палиндрома, али ако се настави са градњом, израз ми могао ускоро и да надмаши његову дужину.

Далибор Дрекић

Наше објаве можете пратити на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома

Нема коментара:

Постави коментар