Прво Шверин, онда Берлин

Слоган АфД (Алтернатива за Немачку) „Прво Шверин, онда Берлин“ је на изборима постао стварност. Десничарски популисти улазе и у републички парламент главнога града Немачке и тренутно су заступљени у 10 од 16 републичких парламената: Берлину, Баден-Вуртембергу, Бранденбургу, Бремену, Хамбургу, Мекленбург-Форпомерну, Рајнланд-Фалцу, Саксену, Саксен-Анхалту и Турингену.


Немачка, Берлин
Немачка, Берлин; фото: Ванарт

Али где су ти АфД-бирачи? Зашто су се тако одлучили? У наредној седмици ће говорити други тражећи објашњења за ову појаву.

Пензионисани Јирген Келер одмахује главом с гађењем: „Ово је свињарија, па нацизам је тако почео.“! 78.-годишњак није предвидео да ће у свом крају АФД са 23,6 одсто гласова бити друга најјача странка чак са два директна мандата из региона Марцан-Хелерсдорфа. 

„Странка која је за то да се пуца на избеглице – не може бити у реду“! Келер живи ту од 1987-год и оно о чему се прича је да су многи у клинчу са АфД присталицама а никако о томе да их има тако пуно.

У трговачком центру Еастгате један 66-годишњак има другачије објашњење за тако велики проценат бирача политичке странке АфД: „То је протест. 

Грађани не играју више никакву релевантну улогу у политици. Берлин се упроклетио у дегенерисани град журки!“ А један 48-годишњи службеник, међутим, мисли да је бес због избегличке политике канцеларке Ангеле Меркел (ЦДУ) главни узрок који је довео до успеха АфД у Берлину. 

Незаинтересеваност или незнање код пролазника у Еастгате (чести одговори које смо добили од пролазника су „Не занима ме“ или „О томе нећу да кажем ништа“) неће помоћи по мишљењу експерата у суочавању са феноменом јачања АфД-а.

У социјалистичкој изградњи станова на зеленим пољанама Марцан-Хелерсдорфа настао је већи део региона за време ДДР-а, са данас скоро 260 000 становника. 

Многи старији људи, који су се у то време у оквиру младих породица уселили у једну од жељених монтажних стамбених зграда са топлом водом и централним грејањем су остали ту да живе. 

Али након пада зида, многи су се одселили и уместо њих се уселило на хиљаде Руса немачког порекла. 

У међувремену овде живе многи који не могу себи више да приуште стан у центру Берлина. 

Чак и подручја са приватним кућама и викендицама (нем. такозваним баштама) припадају Марзан-Хелерсдорфу.

Топ кандидат Џорџ Паздерски (АфД) објашњава успех на изборима овако: „Оно што грађанину ужасно смрди је да се он не пита већ ставља пред готове чињенице“

Тријумф АФД-a у државним изборима у недељу није остао ни без коментара од стране познатих личности или комичара Немачке. 

Док неки на нету изражавају своју забринутост други реагују са иронијом и сарказмом. 

Јавне присталице ове партије се не могу наћи међу познатима, уместо тога, изјаве познатих о њиховој забринутости и шоку.

„Застрашујуће- АфД“ – пише кратко и јасно водитељка Андреја Каизер на твитеру. Комедијаш Оливер Похер са нешто опширнијом изјавом: 

„Немам ништа против избеглица, АЛИ… а сви сте бирали АфД… бројке које ВРЛО наводе на размишљање… на ИСТОКУ и ЗАПАДУ… 

Уз то дадаје: 

„Било некад кад су сви страховали због странке Пирата“.

„Пролеће за Хитлера“

Бивши Фудбалер Ханс Сарпај коментарише заједљиво: 

„Ко бира АфД из протеста, утркује се на аутопуту и на такав начин бори за мање жртава у саобраћајним несрећама“. 

Чланови клуба из Чемница: 

„Бирати АфД је баш оно од 30-их година“! – izraz koji се често у различитим верзијама понавља у изјавама познатих особа у вези са изборима.

Обиље сарказма се може видети и на фејсбук страници телевизијског критичара Оливера Калкофе, који у својој објави премешта слова речи „срдачне честитке“ у „: Härzlichen Glöckwonsch!“ што у жаргону значи „ чемерне јајарске честитке“, „То се ваљда сигурно још сме рећи“ (и овде глагол рећи изменом слова претвара у „ уџиберити“… 

Поред својих речи на свој профил шаље и своју слику, на којој је са Хитлеровим брковима и раздељком. 

Другачије од Оливера Калкофе музичар Јан Дилеј шаље на свој зид слику неповољног претицања пропраћену уз речи: 

„О теми АфД и претицању с десне стране при изборима 2016“. 

Водитељ Јан Бемерман објављује без додатних коментара Youtube-видео „Springtime for Hitler“ (из комедије Мел Брукс „Пролеће за Хитлера“ из 1968-е године).

Извор: dpa

превод: Сања Митровић

Добро дошли на фејсбук страницу Краткословље!


Наше објаве можете пратити на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома

Нема коментара:

Постави коментар