Имена познатих која се читају једнако и од назад

Попут српског обичаја по којем се деци дају лажна имена или имена са јаким заштитним својствима (као што је име „Вук“, „Гвозден“ и сл.), у појединим историјским раздобљима у Европи је постојао обичај да се имена деце скривају помоћу анаграма или палиндрома.


Лево-десно
Лево-десно; фото: pixabay/geralt 

Случајно или не, много је познатих личности чији графички или звуковни склоп имена и презимена (а понекад и надимка) чини симетрични или асиметрични палиндром.


„Артур Рутра“ (Artur Rutra), писац.

"Angela Alegna", певачица и кантауторка, оснивач организације "America Helping Heroes" која помаже ратним ветеранима да се интегришу у друштво.

„Лон Нол“ (Lon Nol, 1913-1985), камбоџански генерал, политичар и председник владе.

„Ревило П. Оливер“ (Dr. Revilo Pendleton Oliver, 1908-1994), амерички филолог и рационал-националиста, професор класичне филологије и шпанског и италијанског језика на универзитету у Илиноју. Интересантно је да су и његов отац и његов деда носили исто име.

„Сидни Јендис“ (Sidney Yendis)је псеудоним енглеског песника Сиднија Томсона Добела (Sydney Thompson Dobell, 1824-1874), припадника песничке групе „Грчевита школа“ („Spasmodic school“), којој је такође припадао и Чарлс Кингсли (Charles Kingsley). Његова најпознатија песма је „Римљанин“ („The Roman“) из 1850, године.

„Анута Катуна“ (Anuta Catuna, 1968.), румунска маратонка, победница Њујоршког маратона 1996. године.

„Мајк ким“ (Mike Kim, 1976.), Американац корејског порекла који се од 2003. бави хуманитарним радом помажући избеглицама које из Северне Кореје прелазе у Кину.

„Нишио Ишин“ (西尾 維新, Nishio Ishin, 1981.) , јапански романописац и писац манге (име често пише NisiOisiN како би нагласио да је палиндром).

„Ола Сало“ (Ola Salo, 1977.), уметничко име певача шведске групе „Арк“ (The Ark), учесника песме Евровизије 2007. године.

„Орделафо Фаледро“ (Ordelafo Faledro, умро 1117.), тридесет и четврти венецијански дужд, познат и по венецијанској форми имена: Орделафо Фалијер (Ordelafo Falier).

„Сара Барас“ (Sara Baras, 1971.), шпанска балерина, најбољи женски извођач шпанског фламенка.

„У Ну“ (U Nu 1907–1995), некадашњи вођа бурманских националиста и премијер Бурме у три мандата између 1947. и 1962. године (први део имена значи „почасни“).

Поједине познате личности уместо правог имена дају себи ново палиндромно, као што је то учинио амерички глумац „Роберт Требор“ (Robert Trebor, рођен 1953 као Роберт Шенкман, Robert Schenkman) , познат по улози Салмонија у серијалу „Херкул: легендарна путовања“ (1999.) и улози у серији „Ксена: принцеза-ратник“ (1999.), као и у филмовима „Универзални војник“, „Марфи Браун“ итд.

Португалски израз "Luz azul" који значи "плава светлост" за своје име изабрао је џез састав из Београда који негује бразилску Боса Нову и Самба музику.

Међу измишљена имена спада и „Стенли Јелнац“ (Stanley Yelnats), име главног лика (као и име његовог оца и деда) у роману „Holes“ („Шупљине“, 1998.) Луја Сашара (Louis Sachar) из 1998. године. 

По овом роману снимљен је 2003. истоимени филм у продукцији Волта Дизнија, у коме се главни лик такође зове Стенли Јелнац.

У пародији ове књиге објављеној у магазину „Mad“ главни јунак зове се „Johnathan Nahtanhoj“ („Џонатан Нахтанхој“).

Главни јунак приповетке „Палиндром“ Виде Огњеновић зове се „Никола Локин“.

Неретко се имена измишљају само да би задовољила симетричну форму, као што је случај са називом „B.o.B“ америчког хип-хоп музичара Боби Реј Симонса Џуниора или именима ликова популарног анимираног филма Покемони (Alomomola, Eevee, Girafarig, Ho-oh, Ekans, Arbok) i др...

Много је потврђених и домаћих палиндромних имена:

Велисав Василев, Војислав Валсијов, Ерић Ћире, Јован Навој, Бела Калеб, Нада Ладан, Неђа Рађен, Никола Локин, Рогић Игор, Сара Карас, Сенић Инес, Ћира Јарић, Ћира Карић, Ћира Марић, Ћиро Борић, Ћиро Брборић...

Далибор Дрекић


Наше објаве можете пратити на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома

Нема коментара:

Постави коментар