Између багре и шибицара

Кад је ономад Србија била окупирана, сакупила се београдска багра да са окупатором банчи и арчи све шта им није прћија. 


Шибицари
Шибицари; фото: Глас Српске

Од Дорћола до Врачара размилела се господа у оделима да како боље удовољи незваним гостима. Удовољавање је доносило боља одела, а одела су доносила боље изгледе за удовољавање.

Гледао то са стране Јоца шибицар са другарима и не би му право. Пробао једном да уђе на банчење и већ на улазу, стражар му одбруси:

А куда ти у тим прњама и опанцима! Није ово за говеда! Рш!

Пробао други пут, трећи, а код четвртог му прекипело и предложи другарима следеће:

- Да се нађе која кућа погодна за посао, па да се пресвучемо. Греота је да све поарче ови, а има у овој богатој земљи за свакога.

Одрадили они кућу, мазнули одела и тако пресвучени без проблема добили привилегију да удовољавају окупатору. За узврат им је дозвољено и мало контролисаног арчења.

Осладило се шибицарима арчење и банчење толико да су на крају увидели како и није ова земља толико богата да има за све. Зато је Јоца, решио да много више удовољи окупатору, како би му окупатор дозволио да се реши оне надобудне београдске багре.

Шибицар не би био шибицар када му то не би пошло за руком. Окренуо куглицу испод шибица неколико кругова и насамарио све погледе са висине.

Окупатору би свеједно, битно је да му се удовољава. А сад, јел шибицар, или професор који игра преферанс, и није нека разлика.

А багра к’о багра, већ сутрадан је почела да се позива на народ чију је дедовину колико јуче арчила, да се онако господски поспрдава шибицару, све у нади да ће умилостивити окупатора и вратити се у позицију за банчење и арчење.

И тако, живео је народ између багре и шибицара, а под окупатором, још неколико година. Карактер им био исти, разлика у оделу само.

А онда је дошло ослобођење...

Далибор Дрекић, 2016.


Наше објаве можете пратити на интернет страници Расен, као и на фејсбук страницама КраткословљеСатирање и Свет палиндрома

Нема коментара:

Постави коментар